Binnenkijken bij @hetdroomhuisproject
Terwijl ik verwondert binnenloop in het prachtige huis, is Linda al begonnen met vertellen. In 1996 bouwde Marcel en Linda hun eerste huis. Zelf zat ze nog op school, maar Marcel, die een aantal jaar ouder is, had al een aantal jaar in de bouw gewerkt en zag een nieuwbouw wel zitten! Dus ze kochten een perceel, en gingen ze aan de slag. Dit zou het huis worden waarin zij hun toekomst op zouden bouwen.
Helaas liep dit iets anders dan gepland, in 2001 werd het huis te koop gezet. Het jonge stel moest op zoek naar een gelijkvloerse woning. Deze zoektocht ging niet zo gemakkelijk als gedacht. Een huis dat voldeed aan de wensen van Marcel en Linda was niet te vinden. Totdat Marcel een kans kreeg om opnieuw een perceel te kopen. Ze mochten weer gaan bouwen! En daar zeiden zij geen nee tegen!
‘Maar dit was absoluut niet de insteek toen we ons eerste huis bouwde!’
Het tweede huis werd een semibungalow. Dit huis had enorm veel ruimte, met onder de gehele woning een kelder. Hier zat bijvoorbeeld een garage in en ook de zaak van Marcel.
‘We hebben hier met erg veel plezier gewoond, het huis was eigenlijk veelte groot voor ons. Ook de tuin was enorm.’
Ze woonde hier 18 jaar en maakte veel mooie momenten mee, ze trouwden. Hun dochters werden geboren en groeide op in deze periode.
Na al die jaren begon het bij Marcel toch weer te kriebelen. Toen de energietransitie werd ingevoerd werd de keuze gemaakt om opnieuw het project aan te gaan. ‘De energietransitie was een mooie uitdaging voor ons!’
Ter voorbereiding aan de bouw hebben Marcel en Linda eindeloos rondjes gereden door nieuwbouwwijken om te bepalen hoe hun nieuwe huis eruit moest komen te zien. Marcel had wel duidelijk aangegeven dat hij geen gestucte huis wilde. Want dat gaat er bij hem, als metselaar, gewoon niet in, het moet metselwerk zijn! Door de nieuwe energietransitie heeft het stel zich flink verdiept in duurzame oplossingen.
‘Het huis lijkt één meter hoger dan dat het daadwerkelijk is, het platte dak is gebouwd als een soort zwembad waarin de warmtepomp en zonnepanelen liggen. Hierdoor zie je ze niet vanaf de straat.’; legt Linda uit.
Na juli 2018 moet er gasvrij gebouwd worden. Marcel en Linda hebben toen gekozen voor een Luchtwaterwarmtepomp. Door het gehele huis is vloerverwarming aangelegd, deze wordt aangevoerd door de warmtepomp en verwarmt het huis. De stroom die daarvoor nodig is, wordt opgewekt vanuit de 36 zonnepanelen die op het dak liggen. En daarbij is het huis extreem goed geïsoleerd met een isolatiewaarde van 16. De muren zijn dik, het dak is goed geïsoleerd en er zit trippel glas in. Een enorm voordeel vindt Linda. ‘In de winter is het lekker warm en in de zomer heerlijk koel, de airconditioning in de slaapkamers is nog geen moment aan geweest. En we besparen veel op de energiekosten!’
De gouden tip die Linda geeft voor het nieuwbouwen is zelf in een unit naast de bouw gaan wonen. Ze heeft dit als erg prettig ervaren. ‘Hierdoor kan je eerder bijsturen als dat nodig is, en het zorgt voor een hele gezellige en veilige sfeer.’
Ontwerp en interieur
Linda heeft alle touwtjes in handen, ze weet precies wat ze wel en niet wil. En zo ook over het ontwerp en de inrichting van het huis. Linda wilde een licht huis, ze heeft gekozen voor witte muren met zwarte details en aangevuld met eikenhouten accessoires. Linda beschrijft haar stijl als een combinatie tussen Scandinavisch, industrieel en boho. De samenwerking tussen Marcel en Linda is inmiddels gestroomlijnd. ‘We hebben een hele duidelijke samenwerking. Ik bedenk het en Marcel realiseert het!’
De favoriete plek in het huis is de keuken, deze kwam Linda een aantal jaar geleden online tegen. En ze was direct verkocht! ‘Als ik nu opnieuw een keuze zou moeten maken, zou ik dezelfde keuken uitkiezen.’ De zwarte kasten in combinatie met de witte vlakken geeft een strakke en rustige uitstraling. Ook de vide bij de voordeur springt er voor Linda uit.
Een andere hobby van Linda is het zoeken naar mooie tweedehands woonaccessoires. Sinds haar tweede huis scoort de mooiste meubels via marktplaats. Bijvoorbeeld de tv-kast, de vakkenkast en de antieke piano heeft Linda een tweede leven gegeven.
‘We leven in een wegwerpmaatschappij en ik vind het juist een sport om met tweedehands spullen mijn huis zo mooi mogelijk in te richten.’
Duurzaam
Linda is erg bezig met duurzaamheid, zo eet het hele gezin biologisch. En bevatten alle cosmeticaproducten in huis geen rommel ingrediënten. De zoektocht naar haarproducten zonder parabenen, was een hele klus. ‘Een echt goed product voor mij zó belangrijk. Om deze reden past Wellmark ook zo goed bij mij’; geeft Linda aan.
Een andere mooie overeenkomst tussen Wellmark en Linda, is dat Linda mensen heeft begeleid op een sociale werkplaatsen. Hier begeleidde ze mensen met een lichtverstandelijke beperking bij productiewerk. Momenteel werkt ze als ZZP’er in de gehandicaptenzorg en kinderopvang. En is ze nog steeds wel eens te vinden op een sociale werkplaats als begeleider.
Maar daar houdt het niet op, want Linda werkt ook in het bedrijf van haar man, hier doet zij de administratie, de marketing en communicatie. Door haar flexibele rooster als ZZP’er lukt het haar om al deze balletjes hoog te houden. Een leven waarin veel gebeurt en waarin ze niet stil hoeft te zitten, zo ziet zij dat graag. Maar op de vraag of zij binnen vijf jaar opnieuw gaan bouwen, zegt zij zonder twijfel: ‘Nee, niet binnen vijf jaar! Maar wie weet als de kinderen het huis uit zijn!’